Obricon Iki Noël "Hiski"

Sire: Rollif´s Herkules
Dame: Barra Sheba du Domaine de Barbara
1.8.1993- 30.5.2008

 

Hiski oli taloutemme ensimmäinen belgianpaimenkoira, jonka isoäitini ja tätini hankkivat edesmennyttä norjanharmaahirvikoiraa korvaamaan. Alunperin belgin sijaan oli syntyväksi odotetusta pentueesta varattu shetlanninlammaskoiranarttu, mutta kohtalo puuttui jälleen peliin ja shelttipentu jäi syystä tai toisesta saamatta.

Elettiin vuotta 1993, itselläni oli seurana ensimmäinen oma koirani, montteri Jezze James. Belgiin päädyttiin sitten Koiramme-lehden vuosittaista Voittaja-näyttelyn kuvasatoa selaamalla. Tätini ajatteli, että mustalle koiralle tulisi kesällä kuuma joten päädyimme tervuereniin.

Hiski haettiin puolivuotiaana Sipoosta. Rotuun olimme tutustuneet jo koirakirjojen myötä ja kasvattaja antoi vielä hyvät ohjeet rodun erityisominaisuuksista mutta kaiken tämänkään tiedon perusteella emme *todellakaan* olleet valmiita siihen, mitä tuleman piti.
Näin jälkeenpäin ajatellen, montaa kokemusta viisaampana, Hiski olisi ollut loistava käyttökoira osaavalle ihmiselle. Maalaistalon arjessa ja vielä tuolloin yleisesti käytettävissä "rivikoulutuksissa" se ei todellakaan päässyt esittämään kuin huonoja puoliaan, jotka nekin olivat lähes poikkeuksetta ohjaajan/omistajan tietämättömyyden tuotosta.

Hiskin kanssa päästiin kuitenkin yhteisymmärrykseen. Se toimi mm. luonnetestituomarikoulutuksessa esimerkkikoirana sekä iän myötä ilmaantuneen kaihin vuoksi myös maataloutemme äänenpitäjänä :)

Hiski lopetettiin vanhuuden tuomien oireiden takia toukokuussa 2008.