INT FI S EST LT MVA BH JK3 HK1 EK1 Nallehukan Oona

Sire: Xilly´s Flying Start
Dame: Hasardi du Mas de La Galandie
31.12.1995- 23.4.2008

Sertified guard dog @ Securitas

 

HD: A/A
ED: 0/0
Eyes: clear

** epilepsy

Photo: Sirpa Saari

Oona oli talomme ensimmäinen malinois. Se oli perinyt isältään, Xilly´s Flying Start: ilta, "Tino:lta" uskomattoman ihanan luonteensa ja työkykynsä, ulkonäöstä puhumattakaan. Sitä oli harmaata aluetta ja sekaärsykkeitä käyttävän aloittelijankin helppo kouluttaa ja tottelevaisuus kotona ja metsässä oli aivan omaa luokkaansa. Oonan kanssa koimme useat belgileirit, teimme ensimmäiset matkamme ulkomaille ja saimme useita, elinikäisiä ystäviä. Sekä Oonan kasvattajalta että isä- Tinon omistajalta sain uskomattomat määrät apua ja neuvoja belgimaailman koukeroihin.

Oona sairastui epilepsiaan pian ensimmäisten ja ainoiden pentujensa jälkeen ollen maailman ensimmäinen julkinen epileptikkomalinois. Tuohon aikaan ei sairaudesta vielä ollut juurikaan tietoa saatavilla; eihän kaikilla ollut vielä edes internetiä käytössään eivätkä eurooppalaiset kasvattajat olleet kovinkaan puheliaita, vaikka asioista varmasti jotain tiesivätkin. Tutkijanluonteeni vei minut mukanaan ja aloitin sinnikkään työn tuolloin hyvinkin tabun aiheen tuomiseksi julkisuuteen ja yleisen keskustelun aiheeksi. Radikaalejakin keinoja jouduttiin käyttämään ja useita vihamiehiä kerääntyi maineen kasvaessa mutta lopputulokseen olen erittäin tyytyväinen; epilepsian geenitutkimus on käynnissä, epilepsiasta uskalletaan puhua, useat kasvattajat ovat alkaneet ymmärtämään sukusiitoksen haitat ja tutkimaan jalostukseen käyttämiensä koirien taustoja.

Oona menestyi näyttelyissä kohtalaisen hyvin. Mm. vuoden 2004 SBPKY:n erikoisnäyttelyssä Oona oli BIS3 käyttökoira. Agilityssä ja PK- jäljellä Oona kisasi 3- luokassa, haussa ja etsintäkokeessa molemissa alokasluokan koulutustunnus. Pelastuskoirana Oona suoritti soveltuvuuskokeen jo vuoden iässä. Securitas Oy: ssä Oona hankki omat ruokarahansa toimiessaan menestyksekkääsi vartiokoirana. Kisauran katkaisi yöhakukokeessa vaurioitunut niska; tuomari astui liinan päälle näytölle mentäessä.

Oona lopetettiin huhtikuussa 2008 kahden viikon sairastelun jälkeen. Mitään syytä sairauteen ei useista kokeista huolimatta löytynyt. Fialle ja Mirjalle suuret kiitokset tuestanne tuona vaikeana päivänä, samoin Sannalle ja Kirsille myötäelämisestänne. Kiitos myös kasvattaja Arjalle sekä Tino-isän omistaneelle Kirsille ihanasta, maailmaamuuttaneesta koirasta.